Antioxidant

Hartziekten en kanker zouden zich kunnen ontwikkelen door excessieve oxidatie die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Veroudering en ziekte houden hiermee verband. Vrije radicalen worden geproduceerd wanneer ons lichaam voedsel afbreekt of wanneer we worden blootgesteld aan rook, vervuiling of straling. De opbouw van vrije radicalen met de tijd is grotendeels verantwoordelijk voor het verouderingsproces. Dezelfde vrije radicalen spelen een cruciale rol bij het ontwikkelen van kanker, hartziekten, diabetes en hypertensie.

Antioxidant is een substantie die de oxidatieniveaus in het lichaam verminderen. Een gezond persoon beschikt over een sterk oxidatiesysteem; het systeem zelf wordt geprogrammeerd om de gevaarlijke substanties uit het lichaam te neutraliseren en uit te scheiden. Met de jaren wordt dit systeem echter zwakker; het wordt ook verergerd door continue stress, ziekte, verslavingen, het gebruik van stimulerende middelen, onredelijk veel zonnebaden, vervuiling, langdurige ontstekingen, trauma’s, voeding van slechte kwaliteit e.d. De gevaarlijke vrije radicalen hebben impact op vele organen, in het bijzonder het hart- en vaatstelsel. Het veroorzaakt een verhoogd cholesterolgehalte, verminderde elasticiteit van bloedvaten en hypertensie. De huid, de ogen, het immuunsysteem en de verbindingsweefsels hebben hierdoor ook veel te verduren.

De antioxidant is de meest krachtige opponent van vrije radicalen die lichaamscellen vernietigen. De duindoorn is een van de sterkste antioxidanten die sinds lange tijd bekend is; ze heeft een hoog gehalte aan natuurlijke antioxidanten: vitamines C, E, A, bètacaroteen, seleen, flavonoïde e.d.