De geschiedenis van de duindoorn

De duindoornbes komt oorspronkelijk uit het Himalayagebergte, waar het door zijn natuurlijke kracht kon groeien bij hoogten van meer dan 4200 meter.
Historisch gezien waren de Chinezen de eersten die de duindoorn als medicijn gebruikten. Ruim duizend jaar geleden werd er in Yue Wang Yao Zhen van deTang Dynastie en in Sibu Yidian, het boek dat in de 8e eeuw werd voltooid, over de duindoorn geschreven. Er werden dertig hoofdstukken gewijd aan medicinale producten op basis van de duindoorn, waarbij de farmacologische effecten werden genoemd voor het opwekken van slijm zodat de longen weer energie krijgen, de vochtigheid wordt verspreid, de YIN wordt getonifieerd en de YANG wordt versterkt.

Het medische gebruik van de duindoorn in die tijd bestond ook uit de behandeling van brandwonden en huidletsel/-aandoeningen, het genezen van wondjes en zonnebrand.Het hoge omega 7-gehalte van de duindoornbes verklaart waarom deze in de oudheid zo heilzaam was voor de behandeling van deze huidaandoeningen.

De duindoorn werd in Eurazië eeuwenlang gebruikt in de voeding en als geneesmiddel. In het oude Griekenland stond de duindoorn bekend als een geneesmiddel voor paarden, blaadjes, besjes en jonge takjes werden aan het voer toegevoegd zodat paarden sterker werden en glanzend haar kregen. De besjes, die de meeste vitamines en voedingsstoffen bevatten, werden in die tijd zelfs aan racepaarden gegeven.

De duindoorn ontwikkelt snel een uitgebreid wortelsysteem en om die reden is hij de perfecte plant voor het voorkomen van bodemerosie en landwinning. De Europese planten groeien voornamelijk op rivieroevers, kuststroken en hellingen. De duindoorn wordt hoofdzakelijk gevonden in gebieden met een gematigd klimaat. Maar hij kan zich snel aanpassen aan variërende en extreme weeromstandigheden, zoals temperatuurverschillen van -43 tot 40°C, droogte, grote hoogten, zoutheid, alkaliteit en overstroming.

In modernere tijden werd duindoornsap ruim 20 jaar lang in de ruimte gebruikt door Russische astronauten om hun gezondheid, stressbestendigheid en weerstand tegen kosmische straling te versterken. Bovendien was duindoornsap de officiële drank van de Chinese atleten tijdens de Olympische Spelen.