Hierbij een overzicht van de werkzame vitamines, mineralen en sporenelementen die in duindoorn voorkomen.
VITAMIN A AND CAROTENOIDS
Vitamine A is een groep van antioxidantverbindingen die een belangrijke rol spelen bij het gezichtsvermogen, de groei van de botten en een gezond immuunsysteem. Vitamine A draagt ook bij aan de algemene gezondheid van de ogen, slijmvliezen en helpt de huid effectief beschermen tegen bacteriėn en virussen, terwijl het risico op ontstekingen, ademhalingsproblemen en andere infectieziekten worden verminderd. Duindoorn bevat een hogere concentratie aan vitamine A dan alle andere bronnen. Hij bevat 3 keer meer vitamine A dan wortels. De duindoorn bevat acht verschillende soorten carotenoïden. De meest actieve is ß (bèta)caroteen, van waaruit retinol vitamine A vormt. Recente studies hebben bewezen dat carotenoïden de werking van kankerverwekkende substanties die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kwaadaardige tumoren, kunnen bestrijden.
B- VITAMINES
Vitamine B is een verzamelnaam voor acht vitamines die belangrijk zijn voor lichaamsfuncties zoals celregeneratie en de aanmaak van rode bloedcellen. Deze wateroplosbare vitamines worden gemakkelijk afgebroken tijdens het koken of bewerken van voedsel. Zij dragen bij aan gezond haar, een gezonde huid en ogen, en spelen een belangrijke rol in de gezondheid en de ontwikkeling van een foetus. Omdat B-vitamines wateroplosbaar zijn kan het lichaam ze wel gebruiken, maar niet opslaan. Dit betekent dat u uw lichaam constant moet aanvullen met voedsel of supplementen die rijk zijn aan B-vitamines. Een tekort aan bepaalde B-vitamines kan het volgende veroorzaken: anemie, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, buikpijn, depressie, stijfheid en tintelend gevoel in de armen en benen, spierkrampen, luchtweginfecties, haarverlies, eczeem, slechte groei bij kinderen en aangeboren afwijkingen. Bij een eventuele zwangerschap zouden vrouwen moeten overwegen om supplementen met foliumzuur of folaat (B9) in te nemen om het risico op een open ruggetje bijvoorbeeld bij de baby te verkleinen.
VITAMINE C
Vitamine C is nodig voor de groei en het herstel van weefsels in alle delen van het lichaam. Het is een belangrijk eiwit dat nodig is voor het regenereren van de huid, pezen, gewrichtsbanden en bloedvaten. Het helpt wondjes genezen en onderhoudt het kraakbeen, de botten en de tanden. Vitamine C is een van de vele antioxidanten die de schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen vermindert. De opbouw van vrije radicalen met de tijd is grotendeels verantwoordelijk voor het verouderingsproces en zou een rol kunnen spelen bij kanker, hartziekten en aandoeningen als artritis. Ons lichaam is niet in staat om zelf vitamine C aan te maken het slaat vitamine C ook niet op. Daarom is het belangrijk om dagelijks voedsel met veel vitamine C te eten. De concentratie van vitamine C in duindoorn is hoger dan in zwarte bessen, sinaasappels, kiwi’s en andere planten. Vitamine C in duindoorn wordt ook goed vastgehouden na bewerking vanwege de aanwezigheid van organische zuren in de bessen die niet het verspreidende enzym, ascorbaat, bevatten.
VITAMINE D
Vitamine D is verantwoordelijk voor de normale groei en ontwikkeling van het botsysteem en de tanden. Het bevordert eveneens de opname van calcium uit het maagdarmstelsel in het bloed. Het is in het bijzonder voor kinderen belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen tijdens hun kindertijd, en voor moeders tijdens het geven van borstvoeding. Gebrek aan vitamine D kan bij volwassenen leiden tot breekbare botten. Vitamine D wordt soms ‘zonnevitamine’ genoemd, omdat het in de huid wordt aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Duindoornoliën bevatten veel vitamine D die helpt bij de opbouw van botten en in het bijzonder bij de opname van mineralen door het bot, een proces dat botmineralisatie wordt genoemd.
VITAMINE E
Vitamine E is een krachtige, celvernieuwende en ontstekingremmende stof. Het normaliseert de werking van de schildklier en voorkomt tekenen van verminderde libido. Het is integraal voor spermatogenese en regulering van mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen. Het is tevens een strenge antioxidant dat uw huid beschermt en herstelt. Door synergetische interactie met vitamine A versterkt vitamine E het menselijke immuunsysteem. Het belangrijkste voordeel is het hoge gehalte van de tocoferolverbindingen (vitamine E) in de duindoornolie. Het vitamine E-gehalte in duindoorn is 2 keer hoger dan in tarweolie, 9 keer hoger dan in maïsolie en 35 keer hoger dan in sojaboonolie.
VITAMINE K
Vitamine K bestaat van nature in twee vormen: K1, ook wel fytomenadion genoemd, wordt in planten gevonden, en vitamine K2, ook wel menaquinon genoemd, kan door vele bacteriën worden gesynthetiseerd. Het vitamine K1-gehalte (fylloquinon) in duindoorn komt neer op ongeveer 1,2 mg %, dat wil zeggen meer dan in asbessen. Vitamine K wordt in het lichaam gebruikt om bloedstolling te controleren en is essentieel voor het synthetiseren van levereiwit dat de stolling controleert. Het kan ook worden gebruikt voor botvorming en -herstel. In de ingewanden assisteert zij ook bij het omzetten van glucose in glycogeen, die daarna in de lever kan worden opgeslagen. Er zijn studies die beweren dat vitamine K de incidentie of de ernst van osteoporose en traag botverlies zou kunnen verminderen.
PP VITAMIN
regulates more than 100 types of enzymes and stabilizes the durability of vitamin C in products. Pectins attract and discharge heavy metals and harmful substances from the body which arise during incorrect metabolism. Therefore sea buckthorn juice reduces poisoning with bad alcohol.
BIOFLAVONOÏDEN
Bioflavonoïden worden in de alternatieve geneeskunde gebruikt als een hulpmiddel om de werking van vitamine C te versterken, om de bloedsomloop te ondersteunen, als een antioxidant, en om allergieën, virussen, artritis en andere ontstekingen te behandelen. Bioflavonoïden, ook wel vitamine P genoemd, zijn strikt gezien geen vitamines, maar worden voor het gemak vitamines genoemd. De term “bioflavonoïden” verwijst naar veel verschillende ingrediënten en bevatten hesperine, hesperidine, eriodictyol, quercetine, quercertrine, rutine, enz. Deze voedingsstoffen kunnen niet door het lichaam worden geproduceerd en moeten door de voeding worden aangeleverd. Hun hoofdtaak is om de wanden van de bloedvaten te versterken, zodat hun doorlaatbaarheid wordt beperkt en de kans op bloedingen wordt verminderd. Flavonoïden hebben antiallergische, antiastmatische, ontstekingremmende en antivirale effecten.
VITAMINE F (ONVERZADIGDE VETZUREN)
Vitamine F, een essentieel vetzuur, bestaat uit twee vetzuren: linolzuur (LA) en alfalinolzuur (LNA), waarvan linolzuur het meest complete vetzuur is. Er zijn twee basiscategorieën van essentiële vetzuren: omega 3 en omega 6, die linolzuur en gammalinolzuur bevatten. Het lichaam is niet in staat om essentiële vetzuren aan te maken, terwijl het vetzuur arachidonzuur in het lichaam kan worden gesynthetiseerd uit linolzuur. De duindoorn bevat 22 soorten onverzadigde vetzuren. Vetzuren zijn nodig voor normale groei, een evenwichtig hormoonniveau en een goed functionerend immuunsysteem. De huid wordt er soepel van en ziet er jong uit. Artritis wordt door deze vetzuren beheerst en ze kunnen ook worden gebruikt bij de transmissie van zenuwimpulsen. Een tekort aan vetzuren kan leiden tot haarverlies en eczeem en kan schade veroorzaken aan de nieren, het hart en de lever. Het immuunsysteem kan minder effectief worden, waardoor genezing langzamer gaat en de kans op infecties toeneemt.
OMEGA 3
Omega 3-vetzuren zijn een soort onverzadigd vet dat het lichaam nodig heeft, maar dat het zelf niet kan aanmaken; het moet uit de voeding of uit voedingssupplementen worden gehaald. Wetenschappelijke studies over de invloed van essentiële OMEGA 3-vetzuren op het menselijke lichaam geven aan dat dit unieke vetzuur een groot aantal voordelen voor de gezondheid van de mens heeft. Duindoorn- en lijnoliën bevatten tot 6 keer zo veel OMEGA 3-vetzuren dan alle visoliën. Essentiële OMEGA 3-vetzuren zijn effectief in:
- Het verlagen van bloeddrukwaarden,
- Het voorkomen van allergieën,
- Het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten,
- Het bevorderen van het genezingsproces na ziekte of letsel,
- Het in evenwicht brengen van bloedsuikerwaarden,
- Het bestrijden van depressie,
- Het voorkomen van sommige vormen van kanker.
OMEGA 6
Essentiële OMEGA 6-vetzuren zijn net zo onmisbaar voor het normaal functioneren van het lichaam als essentiële OMEGA 3-vetzuren. Wetenschappers en voedingsspecialisten adviseren om een verhouding van 1:4 aan te houden tussen OMEGA 3- en OMEGA 6-vetzuren in de dagelijkse voeding. In duindoornolie is deze verhouding ideaal. OMEGA 6-vetzuur:
- verbetert het welzijn van vrouwen, met name tijdens de menstruatie en de menopauze,
- helpt de symptomen van het premenstrueel syndroom te verminderen,
- helpt de huid gezond en gehydrateerd te houden, en de elasticiteit van de huid te verbeteren,
- stimuleert de beweeglijkheid van de gewrichten en helpt een optimaal lichaamsgewicht te behouden,
- vermindert het risico op oncologische aandoeningen.
OMEGA 7
Omega 7-vetzuren (palmitoleïnezuur) kan in dierlijke en plantaardige bronnen worden gevonden, zoals macadamianoten, koudwatervissen en duindoornbessen. Duindoorn bevat een veel hogere concentratie van dit waardevolle vetzuur, tot 40% in vergelijking met 17% in macadamianoten. Deze omegavariant heeft niet alleen talrijke voordelen voor de huid en de gezondheid, maar kan ook een gezond gewicht, de cardiovasculaire gezondheid en de gezondheid van het maagdarmstelsel ondersteunen. Omega 7 biedt belangrijke bouwstoffen voor de huid, het haar en de nagels. Het helpt rimpels, droogheid, verlies van huidelasticiteit en andere symptomen van een slecht gevoede of verouderde huid te bestrijden. Omega 7-vetzuren geven een signaal aan het lichaam om niet langer vet op te slaan. Deze verbazingwekkende verbinding helpt het lichaam ook bij insulinegevoeligheid en bestrijdt schommelingen die kunnen ontstaan in het stofwisselingssyndroom. Insulinegevoeligheid speelt een grote rol bij het omzetten van glucose in energie in het lichaam, in plaats van deze op te slaan als vet.
OMEGA 9 (OLIEZUUR)
Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat aanwezig is in alle dierlijke en plantaardige vetten. Dit vetzuur is belangrijk, maar wordt niet beschouwd als een essentieel vetzuur omdat het menselijke lichaam er een beperkte hoeveelheid van kan aanmaken als andere essentiële vetzuren aanwezig zijn. Omega 9, ook bekend als oliezuur, wordt geassocieerd met verminderde atherosclerose (aderverkalking), verminderde insulineresistentie en dus een verbeterd glucosegehalte (bloedsuiker), een verbeterde werking van het immuunsysteem; het werd recentelijk in verband gebracht met mogelijk beschermende effecten van sommige vormen van kanker.
AMINOZUREN
De duindoorn bevat 18 soorten aminozuren. Aminozuren bevatten stikstofverbindingen, waardoor zij goede verjongende stoffen voor het lichaam maken. Zij dragen niet alleen bij aan het vernieuwen en de groei van de spieren, maar het lichaam gebruikt ze ook om enzymen te produceren en voedingsingrediënten te absorberen. Aminozuren worden verdeeld in twee groepen: essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het lichaam kan niet-essentiële aminozuren zelf synthetiseren door gebruik van andere aminozuurfragmenten als bouwstoffen, maar fysiek actieve mensen laten een grotere behoefte aan aminozuren zien omdat het lichaam meer energie verbruikt. Essentiële aminozuren kunnen echter niet worden gesynthetiseerd door het lichaam. Daarom moeten ze regelmatig via de voeding worden genomen. Door de diversiteit van hun structuren hebben eiwitten veel belangrijke functies in het lichaam; het is van belang om regelmatig eiwitten via de voeding te nemen. Niet-essentiële aminozuren kunnen door de lever worden gesynthetiseerd door een proces dat bekend staat als transanimatie, terwijl essentiële aminozuren door de voeding worden verkregen. Zowel niet-essentiële als essentiële aminozuren worden door het lichaam gebruikt voor de aanmaak van eiwitten die weefsels vormen zoals de skeletspier, het hart en het maagdarmstelsel.
MINERALEN EN MICRO-ELEMENTEN
Tegenwoordig weet bijna iedereen hoe belangrijk vitamines in de menselijke voeding zijn. Maar veel minder mensen weten dat vitamines pas gunstige effecten hebben in combinatie met mineralen. Zonder mineralen zijn vitamines niet in staat hun werk te doen, het menselijke lichaam kan ze niet assimileren en opnemen. Het belang van mineralen wordt ook aangegeven door het feit dat wanneer ons lichaam sommige soorten vitamines produceert, het niet in staat is om mineralen te synthetiseren. Als mineralen echter, om welke reden dan ook, in onze voeding ontbreken, kunnen ernstige aandoeningen optreden in de normale werking van ons organisme. In dergelijke gevallen en tijdens langdurige, verhoogde fysieke inspanning, laboratoriumtraining of sporten op hoog niveau, is het noodzakelijk om ze in te nemen in de vorm van voedingssupplementen. Ook al komen er slechts een klein aantal mineralen en micro-elementen in het menselijk lichaam voor, ze dragen bij aan een normaal functioneren. De duindoorn bevat 11 micro-elementen, waaronder:
- Calcium en fosfor – Calcium en fosfor zijn samen verantwoordelijk voor gezonde botten en tanden, terwijl calcium en magnesium samen een belangrijke rol spelen bij een normale hartactiviteit en circulatie. Calcium draagt ook bij aan de opname van ijzer en helpt bij de activiteiten van het zenuwstelsel, in het bijzonder de geleiding van stimuli. Fosfor levert energie aan het lichaam, is integraal voor de vorming van botten en tanden, reguleert het calciumgehalte in het bloed en vergemakkelijkt het verloop van metabolische processen.
- Magnesium – Magnesium is essentieel voor de goede werking van het lichaam op vele manieren; het is noodzakelijk voor zenuwen, spieren, het immuunsysteem en de celfunctie. Verschillende enzymen hebben magnesium nodig om de energie te metaboliseren. Magnesium helpt ook bij de opname van calcium, vitamine C en kalium.
- IJzer – Belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine, het deel van de rode bloedcellen dat zuurstof in het lichaam vervoert; ijzergebrek kan tot vermoeidheid leiden. Het reguleert het metabolisme en ontwikkelingsprocessen in het lichaam, en houdt ook het gehalte van vitamine B12 in het bloed op peil.
- Jodium – Jodium is integraal in de productie van hormonen van de schildklier, die nodig is voor het op peil houden van de stofwisseling in het lichaam. Jodium helpt de energieproductie en het lichaamsgewicht te reguleren, en bevordert een gezonde groei. Het zorgt tevens voor gezond(e) haar, nagels, huid en tanden.
- Zink –Zink controleert en beheert de stofwisselingprocessen van het lichaam en de activiteiten van enzymsystemen. Het is onmisbaar voor eiwitsynthese en de optimale werking van het immuunsysteem. Het heeft een gunstige invloed op de genezing van wondjes en het bevorderen van de vorming van insuline en de werking van enzymen. Mensen met zinkgebrek kunnen last hebben van gewichtsverlies, anorexia, een toenemende incidentie van infecties, diarree, immuunstoornissen, vertraagde wondgenezing, oligospermie, mentale lethargie, hypogonadisme, vertraagde groei, huidveranderingen, verhoogd risico op abortus, neurale buis afwijkingen van de foetus en alopecie.
- Mangaan –Mangaan helpt bij de ontwikkeling van sterke botten, zenuwen en spieren. Het is vitaal bij de beheersing van de groei, zorgt voor een goede werking van vele enzymreacties wat betreft bloedsuiker, metabolisme en de schildklierhormoonfunctie. Mangaan versterkt ook het vermogen van macrofagen (witte bloedcellen). Macrofagen zijn een van de soorten somatische cellen die worden afgegeven in de melkklier om te helpen beschermen tegen bacteriële infecties. Mangaan vergemakkelijkt het metabolisme van koolhydraten en vetten; het is ook een cruciaal element van het enzym die verantwoordelijk is voor het gebruik van ijzer.
BÈTA-SITOSTEROL
Bèta-sitosterol, apart en in combinatie met andere vergelijkbare plantensterolen, behoort tot een groep organische verbindingen die worden verkregen uit de duindoorn. Het is een provitamine D en helpt goed bij brandwonden. Het is een cholesterolantagonist en wordt aanbevolen als een profylactische stof bij de behandeling van atherosclerose. Zijn vermogen om cholesterol op te nemen lijkt de reden te zijn voor het verlagen van de cholesterolgehaltes. Bèta-sitosterol heeft bewezen ook nuttig te zijn bij het verlichten van de symptomen die worden geassocieerd met goedaardige prostaatvergroting.
SEROTONINE
Serotonine is essentieel voor nerveuze geleidingsprocessen (excitatie en inhibitie, zenuwimpulstransmissie en schommelingen van menselijke emoties). Serotonine beschermt tegen straling en vergroot ons immuunsysteem tegen infectieziekten. Het komt zeer zeldzaam voor in de natuur, maar het kan in duindoornbessen worden gevonden. Het voorkomt ook krampen en heeft veel antistraling eigenschappenSerotonine is essentieel voor nerveuze geleidingsprocessen (excitatie en inhibitie, zenuwimpulstransmissie en schommelingen van menselijke emoties). Serotonine beschermt tegen straling en vergroot ons immuunsysteem tegen infectieziekten. Het komt zeer zeldzaam voor in de natuur, maar het kan in duindoornbessen worden gevonden. Het voorkomt ook krampen en heeft veel antistraling eigenschappen.
STEROLEN
Er wordt aangenomen dat plantensterolen (fytosterol) het totale cholesterolgehalte en het gehalte van schadelijke lipoproteïnen van lage dichtheid (LDL) verlaagt, maar het lijkt geen effect te hebben op de hartvriendelijke HDL-cholesterolgehaltes of triglyceridegehaltes. De belangrijke fytosterol in duindoornolie is sitosterol (ß-sitosterol) en daarna 5-avenasterol. De totale hoeveelheid fytosterol is behoorlijk hoog in duindoorn en kan sojaboonolie 4 tot 20 keer overtreffen. Sterolen in duindoornolie vertragen de opname van cholesterol en bieden bescherming tegen hepatische dystrofie. Sterolen zijn ook belangrijke stoffen in de behandeling van patiënten met atherosclerose.
CUMARINE
De aanwezigheid van cumarine werkt tegen bloedingen en beschikt over antitumor-, pijnstillende, antihypertensie-, galstroom inducerende, ontstekingsremmende en andere eigenschappen die nuttig zijn voor het menselijke lichaam. De actieve samenstelling van cumarine in de duindoorn is nuttig voor kankerbestrijding en het weerstand bieden tegen kankercellen in het menselijke lichaam.
OXY-COUMARIN
facilitates the processes that prevent the formation of clots within blood vessels.
OLEANOLZUUR EN URSOLZUUR
Duindoorn bevat oliezuur dat helpt de bloedsomloop te verbeteren en het lichaam te boosten. Ursolzuur heeft een gunstig effect op de werking van de bijnierhormonen. Het heeft ook een zeer krachtig effect bij het genezen van wondjes, zweertjes en bij het afbreken van erosies. Het mechanisme van leverbescherming door deze twee verbindingen, draagt bij aan de inhibitie van gifactivering en de bevordering van het afweersysteem van het lichaam. Van oleanolzuur en ursolzuur is ook lang bekend dat ze ontstekingremmende en antihyperlipidemische eigenschappen hebben. Recentelijk wordt er van beide verbindingen beweerd dat ze antitumoreffecten hebben, wat aanvullend onderzoek op dit gebied bevordert.
AMBERZUUR
Amberzuur, ook bekend als barnsteenzuur, komt vrij zelden voor in het plantenrijk. Het vormt in de duindoorn samen met appelzuur, oxaalzuur, kininezuur, koffiezuur en wijnsteenzuur een unieke samenstelling. Het verlaagt de toxische effecten van antibiotica en de schadelijke invloed van röntgenstralen. Het vermindert ook de ziektegevolgen die worden veroorzaakt door verschillende stressfactoren. Het wordt gebruikt om multiple sclerose, epilepsie, atherosclerose, hart- en bloedvatensclerose, hepatische ziekten en verschillende ziekten die het centrale zenuwstelsel aantasten, te behandelen.
OLEANOLZUUR
Vermeerderd bloedvaten in het hart en de hersenen, het verbetert de bloedcirculatie en versterkt het lichaam.